Спортска дворана „Борик“

Изграђена 1974. године. Дворана „Борик“ је опремљена за све врсте дворанских спортова.  Редовно се одигравају рукометне, кошаркашке, одбојкашке и футсал утакмице, такмичења у борилачким спортовима. Поред тога служи и за организацију културно-забавних манифестација, сајмова, конференција и других скупова.

Димензије њеног игралишта су: 50 x 24 метра, капацитет гледалишта је 2400 сједећих мјеста на трибинама и 1200 мјеста за стајање. У склопу дворане налазе се четири простране (30 m2) савремено опремљене свлачионице са тушевима, тоалетима и столовима за масажу. Поред тога налазе се и двије мање свлачионице за службена лица, као и просторија за антидопинг контролу, опремљене тушевима и тоалетом. Велика сала је опремљена системом вентилације и климатизације.

Улазни хол краси Олимпијски славолук, посвећен Бањалучанима освајачима златних медаља на Олимпијским играма (Томислав Кнез – Рим 1960. фудбал, Абас Арсланагић – Минхен 1972. рукомет, Милорад Каралић – Минхен 1972. рукомет, Небојша Поповић – Минхен 1972. рукомет, Добривоје Селец – Минхен 1972. рукомет, Златан Арнаутовић – Лос Анђелес 1984. рукомет, Здравко Рађеновић – Лос Анђелес 1984. рукомет и Антон Јосиповић Лос Анђелес 1984. бокс). Поред тога, ту су и панои освајача сребрних (Слађана Голић – Сеул 1988. кошарка) и бронзаних (Мерсада Бећирспахић – Москва 1980. кошарка, Изток Пуц – Сеул 1988. рукомет, Ермин Велић – Сеул 1988. рукомет, Саша Чађо – Рио де Жанеиро 2016. кошарка).

Дворана је украшена и паноима најбољих спортиста у мушкој и женској конкуренцији града Бања Лука, као и побједницима традиционалног турнира у малом фудбалу.

Столови за стони тенис су на располагању за рекреацију стоног тениса.

У холу дворане смјештена су два бифеа одакле се могу посматрати догађаји у великој сали. Улазни хол са могућношћу постављања 100 сједећих мјеста, може се такође намјенски користити за културно-забавне и промотивне садржаје, као што су прес конференције, промоције, коктели и сл. У дворани „Борик“ налази се ресторан „Борик“ чији је капацитет 70 мјеста. Пружа врхунску угоститељску услугу и нуди богат избор јела и пића.

У дворани „Борик“ смјештен је менаџмент Установе.

Заштитни знак Спортског центра је свакако турнир у малом фудбалу који се већ традиционално одржава од 1975. године у дворани „Борик“ и који је најмасовнији таквог типа у ширем региону.

Деценијама се већ говори да је Бањалука град спорта, град шампиона, град трофеја. У новембру 2020. године наш град добио свој најврједнији трофеј – Музеј спорта. Спортски центар „Борик“ је обезбиједио и намјенски уредио простор у којем ће се у будућности излагати бројни трофеји, признања, реквизити из богате спортске историје нашег града.

Сви простори су прилагођени особама са инвалидитетом, којима је несметан приступ омогућен путем прилазних рампи. Такође, обезбијеђена су и по стандардима опремљена два тоалета за особе са инвалидитетом.

Оцијените овај чланак?

5 / 5. 12

Подијели