Дворана „Борик“ слави 45. рођендан

Вијести
Спортска дворана „Борик“ Мапа

Споменик спорта

 

Спортска дворана „Борик“ 20. априла, слави свој 45. рођендан.

Прва страница њене историје почела је да се пише 24. септембра 1972. када су златни, рукометни репрезентативци Милорад Каралић, Абас Арсланагић, Добривоје Селец (недостајао је Небојша Поповић), у присуству бројних гостију, спортиста, омладине

положили камен темељац за нову спортску дворану.

Полако дан по дан, мјесец по мјесец, у „Борику“ је ницала нова дворана. Неколико пута је било предвиђено њено отварање, али се стално и одлагало због незавршених радова.

А, онда је коначно дошао и тај дан 20. априла 1974. године. За Дан града Бања Луке спортисти су испунили свој дугогодишњи сан – добили су дворану! То је дан за историју бањалучког спорта, дан који ће остати уписан златним словима.

Тачно у 18:10 часова на паркету нове дворане, која је била испуњена до посљедњег мјеста (3.5000 гледалаца), једни за другим излазили су рукометаши, кошаркаши, атлетичари и стонотенисери Борца, кошаркашице Младог Крајишника, боксери Славије, одбојкаши „Руди Чајавеца“, гимнастичари, дизачи тегова Партизана, рукометаши и рукометашице Младости, каратисти…

Хакија Поздерац, предсједник Организације за физичку културу Југославије честитао је Бањалучанима Дан ослобођења, али и свечано отворио Спортску дворану „Борик“, док се у име спортиста захвалио Небојша Поповић, рукометаш Борца и златни олимпијац из Минхена.

Није могла проћи спортска свечаност без утакмице. У првенственом сусрету снаге су одмјерили рукометаши Борца и Витекса из Високог, а у пријатељском сусрету састали су се кошаркашице Младог Крајишника и сарајевске Босне.

И свих ових деценија храм спорта, како су назвали дворану „Борик“ (данас се налази у саставу Јавне установе Спортски центар „Борик, заједно са двораном „Обилићево“), био је свједок бројних спортских успјеха и неуспјеха, али и споменик бањалучког спорта. Наравно, у њему су се одржавали и бројни културни, забавни догађаји, сајмови, промоције. Тако је било, тако ће и остати.

За сва времена.

Оцијените овај чланак?

0 / 5. 0

Подијели