Вијести

Тематске поставке – Бањалука добија музеј спорта

Вијести
Спортски центар „Борик“ Мапа

01.06.2020. – Бањалука би до крај године требало да добије музеј спорта у којем ће на једном мјесту бити изложени резултати и достигнућа спортиста и клубова из града на Врбасу.

Успјеси клубова и појединачних спортиста би требали бити изложени у посебном простору у склопу дворане „Борик“, који се прилагођава посебно за ту намјену, потврдио је директор Спортског центра „Борик“ Ненад Талић.

– Бањалука има спортске резултате и њени спортисти имају чиме да се поносе. Међутим, до сада нисмо имали прилику да на једном мјесту видимо све те успјехе, пехаре, медеље, дресове… То планирамо промијенити. Исто тако, док се евентуално у будућности не нађе неки адекватнији простор мислим да у дворани „Борик“ требамо имати мјесто на којем ће ти успјеси бити видљиви – навео је Талић.

Каже да је појава вируса корона мало пореметила реализацију овог пројекта, али да не планирају одустати. Музеј у дворани „Борик“ би требало да заузима простор од око 60 метара квадратних, који ће се прилагодити за изложбене потребе, а имаће и посебан улаз.

– Већ смо покренули одређене радове из својих средства, уз ангажман наших мајстора, који су задужени да прилагоде простор. Тешко је рећи када ће то бити готово, јер упоредо радимо на побољшавању услова у угоститељству, а ту је и одржавање других дворана, које су у нашој надлежности. Ипак, надам да ћемо у току ове године успјети све да завршимо и да тај простор отворимо за посјетиоце. Поред тога, у комуникацији смо с људима који имају добре архиве, а који желе да нам помогну и уступе „Борику“ своје колекције које се могу изложити –навео је Талић.

Објаснио је да ће поставке бити тематски организоване, те да ће се мијењати сваки мјесец.

– На тај начин ћемо се организовати из више разлога. Један је тај што имамо јако пуно материјала али недовољно простора. Исто тако, промјеном поставки ћемо увијек имати другачију слику у музеју, чиме ће посјетиоцима долазак увијек бити интересантан. Имаћемо и могућност да се сваки  мјесец посвети некој другој грани спорта, клубу, те свему оном што је кроз Бањалуку прошло, од добрих резултата и одликовања. Циљ је да нам се посјетиоци могу враћати, па ћемо се потрудити да сваки мјесец организујемо нешто другачије тако да и Бањалучани могу уживати. То може бити адекватно мјесто за организоване посете дјеце из вртића и школа, да дођу и виде како је спорт изгледао у Бањалуци – навео је Талић.

Извор: srpskainfo.com

Оцијените овај чланак?

5 / 5. 1

Подијели