Вијести

У Музеју спорта у Бањалуци отворена нова поставка: Ђоковић, Марадона и Пеле на једном мјесту

Вијести
Музеј спорта Мапа

09.02.2021. – Друга поставка „Изложба међународног спорта“ отворена је данас у Музеју спорта у Спортској дворани Борик.

Веселин Вујовић, један од најбољих свјетских рукометаша и тренера каже да је изложба у Бањалуци јединствена у свијету.

– Ја сам сигуран да би се овом дивили људи у Паризу, Мадриду и Лондону. Бањалука је прва која има овако нешто, у земљама у окружењу нема овакве поставке. Ја у Бањалуку долазим посљедњих 40 година и једна од ријетких дворана на простору бивше Југославије доласком директора Талића је толико добила на рејтингу и на квалитету. Овај музеј је само примјер на који начин се треба радити, а за Бориса могу да кажем да је он свјетски, а наш – рекао је Веселин Вујовић.

Ненад Талић, директор Спортског центра „Борик“, истиче да је и у првој поставци Музеј спорта оправдао своја очекивања:

– Идеја о Музеју спорта постоји дуго година, овај простор је једини који је слободан и оваква изложба заслужује да се нађе у „Борику“ као храму спорта. Заједно уз подршку Града смо направили музеј који има само позитивне критике. Постоји жеља да он буде у већем простору и ми смо расположени да радимо у том правцу. Да смо направили добру ствар, да је спортски центар направио нешто добро, показује огромна посјета. Што се тиче ове изложбе, желим да се захвалим Борису Врховцу који је један од највећих колекционара спортске опреме у свијету. Иако су многе земље жељеле да ову изложбу имају код себе, Борис је одлучио да је направи у нашем граду, и на тај начин Бањалуку стави на мапу свијета. Музеј има два циља, с једне стране то је туристичка понуда нашег града, и с друге стране да мотивишемо младе спортисте да се њихови дресови нађу на једном мјесту – рекао је Ненад Талић.

Борис Врховац, колекционар спортске опреме који је уступио реквизите за изложбу био је емотиван и истакао да је цијели живот посветио овом тренутку:

– Захваљујем се спортској дворани „Борик“ која је уступила ову просторију да избацим све ове реквизите. Толико је тога, ја не волим пуно да причам али ови дресови су прича за себе. Имао сам велику жељу да ову изложбу поклоним граду Бањалука, да они виде опрему својих идола. Знам да се они поистовјећују са својим идолима и надам се да ће свако наћи нешто за себе – рекао је Врховац.

Младен Илић, предсједник Скупштине Бањалуке сматра да је ово јединствено мјесто у свијету:

– Бањалука је одувијек била град спорта, имамо Борац у свим спортовима перјаницу, али ту су и спортисти у појединачној конкуренцији који су остварили врхунске резултате. Оваквим здањем је заиста направљен један посебан искорак и заиста је ово јединствено мјесто у свијету, у то сам потпуно сигуран – рекао је Илић

Отварању изложбе присуствовали су још прослављена кошаркашица Јадранка Ћосић Тркуља и Озрен Ђурђевић, линијски судија у тенису.

 

Извор: Српска Инфо

Оцијените овај чланак?

5 / 5. 1

Подијели