Први рођендан „Музеја спорта“

Вијести
Музеј спорта Мапа

15.11.2021. – Музеј спорта у Бањалуци 13. новембра имао је прву годишњицу успјешног рада. Први овакав музеј у Републици Српској до сада је имао четири тематске поставке које су приказале успјехе бањалучких клубова, спортиста али и интернационалце који су се обрели у једној поставци „Музеја спорта“.

Оснивање „Музеја спорта“ произашло је из ентузијазма и велике воље руководства Спортског центра „Борик“, те запослених у овом колективу. Адаптирање малог простора у склопу дворане „Борик“, текло је постепено како су средства и услови то дозвољавали, а коначан резултат огледа се у изложбама које од заборава чувају најтрофејније појединце, клубове и успјехе. Музеј је употпунио и туристичку понуду града Бањалука, те се нашао на мапи посјетилаца града на Врбасу. Бањалучани и сви љубитељи спорта, како млади тако и стари, овдје су редовни.

Трофеји, медаље, дресови и реквизити из историје спорта овдје засијају пуним сјајем и врате у нека прошла времена сваког посјетиоца. Најмлађима дају подстрек да не одустају од свог циља, те да је успјех могућ уз рад и дисциплину, ма какве околности биле.

Трофејна Бањалука“ била је прва поставка гдје су приказани успјеси најтрофејних Бањалучана који су славу града пронијели далеко од родне груде. Потом је услиједила међународна поставка под називом „ Изложба међународног спорта “.  Ноле, Пеле, Меси, Марадона, само су неки од спортских јунака данашњице чији су дресови и реквизити представљени на изложби. Рукометни гигант „Борац“ са називом поставке изведеном из стихова клупске химне „Руко, руко, рукомет, Борац!“, био је трећи изложен у „Музеју спорта“.  „Борац, то је љубав моја“, назив је поставке посвећене фудбалском клубу из Платонове поводом 95. годишњице рада.

Поставка која прати 46. „Бориков“ турнир у малом фудбалу, један од најзначајнијих на Балкану, предстојећа је пета изложба у „Музеју спорта“, планирана за 29.11.2021.  „Бориков турнир“ приказаће побједничке тимове, њихове трофеје али и најбоље играче кроз 46 година, колико турнир у малом фудбалу постоји.

„Музеј спорта“ који је под окриљем Спортског центра „Борик“ спреман је да дочека све љубитеље спорта и у својој другој години кроз увијек другачије и занимљивије поставке.

Оцијените овај чланак?

5 / 5. 2

Подијели