Вијести

Отворена Изложба „Борилачки спортови“ – Од древних вјештина до модерних дисциплина

Вијести
Музеј спорта Мапа

Данас је Бања Лука постала изложбени епицентар пет борилачких вјештина које су дубоко усађене у људску културу и историју. Отворена изложба „Борилачки спортови“ у Музеју спорта, у склопу Спортске дворане „Борик“, пружила је посјетиоцима јединствену прилику да истраже свијет каратеа, џиу-џице, нанбуда, џудоа и кунг фуа, представљајући њихову историју на нашем поднебљу, пехаре, медаље и истакнуте спортисте ових вјештина.

Ова изложба не само да презентује експонате и физичке аспекте борилачких вјештина, већ их представља као умјетност, филозофију и начин живота. Изложба се састоји од бројних артефаката, пехара, медаља, слика, прича и демонстрација које освјетљавају дубоко наслијеђе ових вјештина.

Домаћин Музеја спорта, директор Спортског центра „Борик“, Ненад Талић, истакао је: “Захваљујем се свим спортистима који су освојили све ове медаље које смо данас изложили у Музеју спорта. Пуно резултата од времена бивше Југославије па до данас када је један млади Бањалучанин донио са јуниорског свјетског првенства из Казахстана бронзану медаљу у наш град. Ми као Спортски центар се трудимо и трудићемо се убудуће да све оне успјехе који наши спортисти направе представимо и да што више и дјеце и јавности може то да види и прати. Ова изложбена поставка ће бити у наредна три мјесеца отворена и позивам све да дођу и посјете изложбу. Улаз је бесплатан.”

Ова изложба ће вас повести на путовање кроз временску линију борилачких вјештина на нашем поднебљу, од њихових коријена до савремених изданака.

На свечаном отварању изложбе присутнима су се обратили Сањин Шакић, предсједник регионалног Карате савеза Крајина и међународни судија. Он је подијелио је своје искуство и захвалност Спортском центру Борик на припреми и отварању ове поставке посвећене борилачким вјештинама.

Предсједник Скупштине града Бања Лука, Љубо Нинковић, такође се обратио присутнима и истакао колико поштује и прати спортске догађаје у граду, посебно активности у Спортском центру „Борик.“

Градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић, похвалио је квалитетно организован рад СЦ Борик те припремљену изложбену поставку који је истинска промоција спортиста Бањалуке.

Посебна част догађају додана је присуством потпредсједнице Народне скупштине Републике Српске, Ање Љубојевић, која је свечано отворила изложбу „Борилачки спортови“ и пружила подршку раду СЦ Борик и Музеју спорта.

Овај догађај је окупио бројне заљубљенике у борилачке спортове, активне и бише шампионе у борилачким вјештинама, као и грађане који су дошли да истраже и науче више о овим изузетним дисциплинама. Изложба ће бити отворена наредна три мјесеца.

Оцијените овај чланак?

5 / 5. 4

Подијели