Бориков споменарВијести

Марина Маљковић у Бориковом споменару

Бориков споменар Вијести
Спортски центар Борик Мапа

Један од најцјењенијих свјетских стручњака за женску кошарку, Марина Маљковић данас се уписала у Бориков споменар. Селектор је женске кошаркашке репрезентације Србије која је под њеним вођством забиљежила сјајне резултате.
Са само 16 година постала је асистент у Француској. Са 21 годином постаје тренер КК Ушћа. Водила је Хемофарм и Партизан са којима има низ успјеха. Од 2013. до 2016. године радила је као главни тренер француског Лиона. Након тога прелази у турски Галатасарај, и 2018. осваја Евро куп. Потом је водила клубове у Кини и Јапану, а
са Фенербахчеом је освојила титулу Евролиге 2022., те недавно напустила овај Турски клуб.
У августу 2011. Марина Маљковић је постављена за селектора српских кошаркашица. На Евробаскету 2013. је довела Србију до полуфинала, као најмлађа и једина жена тренер на шампионату у Француској.
Српска репрезентација постала је европски шампион 2015. године у Мађарској, осваја бронзану медаљу на Олимпијским играма 2016. године у Рију, Бразил, а потом и бронзану медаљу на Европском шампионату 2019. године у Београду.
У Шпанији 2021. године српска репрезентација поново постаје европски шампион и исте године осваја 4. мјесто на Олимпијским играма у Токију, Јапан.
Марина је одликована Орденом Карађорђеве звезде, добитиница је Мајске награде, признање „Почасног витеза“.
Посједује највише тренерске лиценце и највећу диплому француског министарства за омладину и спорт за едукацију младих људи.
Децембра 2015. године, оснива Покрет за женску кошарку, који је осим у Србији активан и у Шангају, Кина.
Септембра 2020. године основала је Институт за женски спорт и наставља да дјевојчицама широм Србије омогућава бесплатно бављење кошарком. Слична акција покренута је и у Бањалуци где је дјевојчицама омогућено бесплатно тренирање кошарке.

Оцијените овај чланак?

0 / 5. 0

Подијели