Ненад Талић: Испунили смо све циљеве у 2021. години

Вијести
Спортски центар Борик Мапа

3.1.2022. – Спортски центар „Борик“ у 2021. години остварио је добре резулате упркос пандемији вируса корона. Сви планирани циљеви су остварени, а Ненад Талић, директор Спортског центра каже да ће и у 2022. години покушати одговорити на све задатке како би корисницима, спортистима и посјетиоцима пружили квалитетне услуге.

„Циљ нам је подићи ниво квалитета услуга. Желимо да СЦ „Борик“ буде један ресурсни спортски центар гдје ће спортисти моћи тренирати, имати теретану, ресторан и све остало“, каже у интервјуу за banjaluka.net Талић.

2021. година је била поприлично тешка и стресна, не само за нас, него и за цијели свијет. Пандемија корона вируса створила је проблеме глобално. Каква је прошла година била за Спортски центар „Борик”, да ли сте остварили постављене циљеве?

ТАЛИЋ: 2021. година је као и 2020. за све дјелатности у нашем граду, Републици Српској и региону била тешка. Радило се на више начина и морали смо се прилагођавати тренутној ситуацији. Међутим, прошле године смо имали публику у дворанама, прилагодили смо рад у складу са савјетима Института за јавно здравство. У сваком случају 2021. година нам је била добра, испунили смо сва наша очекивања. Финансијски нам је такође 2021. година добро прошла. Имали смо јако добар однос са клијентима, корисницима. Остварили смо све циљеве. Ово је била добра година за СЦ „Борик“.

Навикли смо у СЦ „Борик“ гледати разна такмичења, утакмице, концерте, а једна од манифестација која је тренутно актуелна је свакако традиционални Бориков Турнир у малом фудбалу, који је недавно завршен. Како је протекла организација, колико сте задовољни?

ТАЛИЋ : Још смо под еуфоријом. Превазишли смо сва очекивања, почевши од посјете, продатих улазница, угоститељства које је приходовало од турнира, награда. Такође Арена спорт, једна од највећих регионалних телевизија преносила је финале сениора. Арена спорт нам је већ понудила сарадњу и за наредну годину, вјерујем да ћемо сљедеће године преносити и полуфинале и финале Бориковог турнира директно на каналима ове телевизије. Ових дана смо кренули са организацијом наредног турнира „Борик 2022“. Трудићемо се да буде још бољи. Борик се вратио, и оно је што треба да буде – најбољи турнир у региону.

Средином прошле године одржан је традиционални избор најуспјешнијих појединаца и спортских колектива који су својим резултатима на најљепши начин промовисали Бањалуку на спортском пољу. Колико је ова манифестација значајна за наш град?

ТАЛИЋ : Град Бањалука проводи комплетну процедуру избора најбољег спортисте, а вече избора се одржава у дворани „Борик“. Трудимо се да то буде један квалитетан, значајан догађај. На избору су нам били и људи из Олимпијског комитета Србије који су рекли да је догађај превазишао њихове организације. 2021. године је био одржан у јуну и све је протекло јако добро. Имали смо добре спортисте у граду који су постигли добре резутате, више екипа који су били прваци БиХ, освајали премијер лиге. Ни сама организација не би могла да буде квалитетна да нисмо имали квалитетне резутате и екипе који су постигле те резултате. Задовољни смо били и посјетом. Организовали смо догађај којим се може поносити Бањалука, али и Република Српска и регион. Већ смо у припремама за Избор спортисте 2022. који ће се одржати почетком године.

Покренули сте иницијативу за оснивање Асоцијације спортских центара Републике Српске. Шта ће имати за циљ овакво удруживање, који се бенефити могу очекивати од њега?

ТАЛИЋ: У бившој Југославији је постојало једно такво удружење. Након тога су неке републике оснивале своја удружења и то се јако добро показало. Спортски Центар „Борик“ већ дуги низ година сарађује са Асоцијацијом Спортских центара Србије, па смо у разговору с њима дошли на идеју да оснујемо такво удружење у Републици Српској. Ступили смо у контакт са директорима спортских центара и дворана у Републици Српској, а такође су нас контактирали и из Федерације са жељом да оснују једну такву организацију тамо, па ћемо гледати да удружено дјелујемо, али да се не уједињујемо. До сада имамо укључених 10 спортских центара из РС, али ћемо свакако позвати и остале да нам се придруже. Надамо се да ћемо као удружење ићи квалитетније према институцијама, домаћим и међународним, гдје нам је циљ искористити међународне фондове ради подизања квалитета услуга спортских центара да бисмо дали веће могућности нашим клубовима.

У Бањалуци је отворен и Музеј спорта. Колико је један овакав тип музеја недостајао граду који има богату спортску историју иза себе?

ТАЛИЋ: Самим тим да је ово једини музеј такве врсте у БиХ показује колики је његов значај. Тренутно је у току 5. изложба. Музеј је замишљен тако да не буде стална поставка, како би сваки туриста и посјетилац кад дође у наш град пожелио да се враћа у Музеј спорта. Већ имамо унапријед планираних 18 изложби. Првих пет је било представљање највећих успјеха бањалучких спортиста, највећих бањалучких спортских колектива. Сада имамо изложбу турнира као бренда СЦ „Борик“. Задовољни смо посјетом. Позивамо и ваше читаоце да нас посјете. Циљ нам је да овај музеј уврстимо у туристичку понуду Бањалуке.

Нова спортска дворана уз Основну школу „Бранко Радичевић“ у бањалучком насељу Старчевица отворена је крајем 2020. године. Ријеч је о једном заиста великом пројекту којим је ово градско насеље добило прву дворану за спортске активности ученика и спортских клубова, а СЦ „Борик“ је добио још једну дворану на управљање. Колико овај објекат значи за све ученике, али и спорт у граду?

ТАЛИЋ: Само насеље Старчевица је највеће у Републици Српској и нема много могућности за спортске активности. Такође и школа „Бранко Радичевић“ је највећа и са једном салом заиста нису имали могућност да сви ученици имају квалитетну наставу физичког васпитања. За сада салу користе само ученици, а циљ Града и нас из СЦ „Борик“ је да почетком године и спортски клубови почну да користе салу на Старчевици.

У току је изградња нове спортске дворане уз школу „Свети Сава” у насељу Лауш. У којој фази је тренутно, када би се могло очекивати отварање?

ТАЛИЋ: Процес око изградње сале на Лаушу води Град Бањалука. Ми дајемо одређене сугестије које они прихватају. Не знамо који је циљ и намјера за ту салу, неке приче од раније су да ће се припојити СЦ „Борик“. Ми смо спремни на изазове и рад, а та сала је дефинитивно потребна Бањалуци и нашим спортистима. Спремни смо да одговоримо на све изазове и задатке за још једну дворану.

У плану је реконструкција ресторана и изградња теретане за све користнике услуга СЦ Борик. Када би то могло бити завршено?

ТАЛИЋ: Имамо много амбициозих планова, као што је теретана у склопу Спортског центра. План нам је теретана од 550m2 која би се налазила у самој дворани. План нам је да је клубови користе бесплатно, али да град приходује на неки други начин. Теретана би била најквалитетнија у граду. У реализацију пројекта планирамо кренути ове године. Такође наше угоститељство прави сјајне резултате. 2021. године су приходи повећани у односу на раније године између 300 и 400 посто. Управо је то један од разлога због којег желимо улагати у тај објекат. За реновирање не планирамо трошити буџетска средства, већ она која је ресторан зарадио. Циљ нам је подићи ниво квалитета услуга. Желимо да ово буде један ресурсни спортски центар гдје ће спортисти моћи тренирати, имати теретану, ресторан и све остало.

Каква је сарадња са спортским клубовима и спортистима у Бањалуци?

ТАЛИЋ: Сарадња са спортским клубовима је на задовољавајућем нивоу. Спортски клубови су су наши корисници, тако да сваку њихову добронамјерну сугестију прихватамо. Имамо велики број клубова који су прваци у својим спортовима. Сјајни млади људи са добрим резултатима, а ми ћемо бити све бољи и бољи за њих.

Колико су данас млади људи и дјеца заинтересовани за спорт, колико посјећују СЦ „Борик“, с обзиром на то да су мобилни телефони и игрице тренутно један од основних начина разоноде?

ТАЛИЋ: Имате одређени догађај гдје дође мали број људи, а имамо и квалитетне догађаје када дворана буде пуна. Ми смо дужни да са нашим клубовима одрагнизујемо што квалитетније догађаје, а онда су ту родитељи, школе, клубови да доведу дјецу. Сматрам да идемо добрим путем. Трудимо се да прикажемо јавности да је искориштеност наших овјеката заиста велика. Много дјеце тренира и јако често су у нашим објектима. Имамо доста и рекреативаца, за стони тенис, куглану и остало. Спорт дефинитивно живи у Бањалуци.

У току јануара креће АБА 2 лига у Бањалуци. Такође 9. Јануара поводом обиљежавања Дана републике, централна манифестација биће организована у дворани „Борик”, најављени су и бројни концерти регионалних звијезда за наредни период. Каква наш још дешавања очекују у 2022. години када је у питању СЦ „Борик”? Какви су планови?

ТАЛИЋ: У току су припреме за завршну манифестацију Дана републике у сарадњи са предсједницом Републике Српске која ће се одржати 8. јануара у дворани „Борик“. Ово ће бити једна од квалитетнијих манифестација, самим тим што је 30. рођендан наше Републике. Организатори су се потрудили да то све буде мало другачије, што наша Република и заслужује. Одмах након изласка те манифестације из дворане, у Борик и Центар ће ући 14 најквалитетнијих регионалних кошаркашких клубова. Турнир ABA2 лига ће се одржати у нашим објектима од 17. до 23. јануара. Позивамо публику да направимо још једном сјајну атмосферу. КК „Борац“ ће играти три утакмице. Вјерујем да ће дворана бити попуњена на свим утакмицама, нарочито на оним у којима ће играти „Борац“ као домаћин. Што се тиче осталих планова, желимо побољшати техничке могућности у свим нашим објектима. У току је уградња нове лед расвјете у дворани „Обилићево“, ту су и неки ситни детаљи који ће корисницима олакшати кориштење наших објеката, затим новине на трибинама, реновирање ресторана, теретана… Сасвим сигурно ће и 2022. година бити испуњена, а ми ћемо покушати одговорити на све задатке како би свим нашим корисницима, спортистима, посјетиоцима пружили квалитетне услуге.

Користим прилику да у име СЦ „Борик“ и своје лично име пожелим срећне празнике вама у редакцији као и вашим читаоцима и да вас позовем да будете наши стални гости. Такође желим да са својим породицама проведете у здрављу, миру и срећи надолазеће празнике и да нам ова 2022. година буде боља и успјешнија од претходне.

 

banjaluka.net

Оцијените овај чланак?

5 / 5. 3

Подијели